Museibutiker

Det finns två museibutiker i Pargas. En finns i anknytning till Industrimuseet längs med Gruvvägen, den andra i anslutning till Hembygdsmuseet på museibacken vid Storgårdsgatan. I butikerna säljs souvenirer med anknytning till Pargas, gammaldags leksaker och lokalhistorisk litteratur, framför allt hembygdsföreningens egna publikationer.

 

En speciell gåvoprodukt är det så kallade Pargassmycket som är en smyckekollektion i silver inspirerad av en vikingatida (800-1050) yxa upphittad på Jermo, Attu i Pargas. Originalyxan ägs av Pargas Hembygdsmuseum. I museibutikerna finns också andra silversmycken med anknytning till museerna och till den lokala kalkhanteringen.

Den för Pargas unika mineralen, Pargasiten, finns också till försäljning.

 

För yngre besökare finns t.ex. Annas och Ottos pysselbok – om skärgårdslivet förr, en målabok med motiv från museets samlingar och pussel i A4 storlek med tecknade motiv. Man kan välja mellan museibacken och ett leksaksskåp med flera leksaker som man kan känna igen från en vandring i hembygdsmuseets stugor.

Populära produkter är disktrasor och handdukar med skärgårdsmotiv. Det finns också skrivhäften och kort med lokala motiv.

För den som är van att brodera finns ett mönster baserat på en märkduk ur museets samlingar. För den som vill ha ett enklare projekt finns färdiga materialförpackningar till gammaldags penntorkare.

Det går bra att ta kontakt och komma överens om ett tillfälle att handla våra produkter också under perioder då museerna inte annars har öppet för besökare!