Pargas skärgård

Pargas stad omfattar Houtskär, Iniö, Korpo, Nagu och Pargas.

Skärgårdsområdets rika kulturarv bevaras och uppvisas i de lokala museerna. Museernas utställningar berättar om gamla fångstnäringar, båtbyggnadstraditioner, industrihistoria, jordbruksnäringar, traditionell hantverk och sjöfartshistoria.  Den gradvisa övergången från innerskärgårdens landsbygds- och småstadsmiljö till ytterskärgårdens fiskarsamhällen synliggörs då man besöker de olika museerna.

Museerna i Pargas skärgård erbjuder ett rikt utbud av kultur- och kunskapsupplevelser. Välkommen på besök!

Museer i skärgården

  1. Sjöfartshuset i Nagu.
  2. Korpo Skärimuseum
  3. Korpo hembygdsmuseum
  4. Houtskärs skärgårdsmuseum
  5. Stenhuset -  Utö hembygdsmuseum
  6. Lilla blockmuseet på Iniö

Sjöfartshuset i Nagu

Sjöfartshuset i Nagu berättar om stolta sjöfartstraditioner på orten från 1800-talets början fram till idag. I utställningen berättas i ord och bild om skeppsbyggeri, fartyg, redare och besättning.

Öppethållning 2019

 

Inträde 3 € vuxna 0 € barn

 

Kyrkostigen 3, 21660 Nagu


Korpo Skärimuseum

Skärimuseet finns vid Verkans gästhamn.  I museet möter du “spritkungen” Hjalmar Mäkelä. Hans personliga föremål och bilder finns utställda.  I Skärimuseet förevisas också fågeljakt, båtmotorer och filmer om vinternotfiske.

 

Inträde 3 € vuxna 0 € barn

 

Verkan, 21710 Korpo.


Korpo hembygdsmuseum

I de pittoreska stugorna och i bodarna på den vackra gårdsplanen finns unika samlingar som berättar om livet förr i den åboländska skärgården.  I fiskarboden vid en lummig strand nedanför museet finns traditionella fiskeredskap.

 

Inträde 3 € vuxna 0 € barn

 

 

Strömmavägen 39, 21710 Korpo.

Siw Wikström 0400 772 179.


Houtskärs Skärgårdsmuseum

Skärgårdsmuseet består av tio olika byggnader belägna invid kyrkan i Näsby. Helheten återspeglar skärgårdsbons verklighet under gångna tider med båtar, båtmotorer, fiskeredskap och bruksföremål.

 

Inträde 3 € vuxna 0 € barn

 

Näsby Houtskär.

Lennart Brunnsberg 0400-723 375


Stenhuset - Utö hembygdsmuseum

Stenhuset uppfördes år 1753 isamband med bygget av den första fyren och är därmed öns äldsta byggnad. Huset fungerade som tjänstebostad för fyrvaktarna men är nu ett museum.

 

Inträde 3 € vuxna 1,50 € barn 7-17

Utö

Hilkka Bergman 040 772 4212


Lilla blockmuseet på Iniö

Blockmuseet finns strax invid kyrkan i Iniö Norrby. Utöver den fina blocksamlingen uppvisas även andra föremål med anknytning till sjöfart. Man kan bekanta sig med skeppsmodeller, sjömanskistor, båtlyktor och skeppstimmermäns redskap.

Öppet enligt överenskommelse.

Inträde 3 €, barn under 12 gratis.

Jukka Torikka 041 4566454