Öppethållningstider

2.6.-30.8. ti-sö 11 -16. Midsommaren stängt.  Inträde vuxna 4 €.
 

Ordenshemmet

Huset uppfördes antagligen på 1700-talet, som gårdsbyggnad för hemmanet Parsby Södergård. Det står kvar på samma plats där det ursprungligen byggdes.

Foto: Maria Ekqvist

Under slutet av 1800-talet och fram till år 1927 fungerade huset som skola.

Godtemplarlogen ”Pargas Väl” grundades år 1922 och köpte då byggnaden av kommunen för att få en samlingslokal. Huset fick då namnet Ordenshemmet. Det användes sedan även som bibliotek och hyrdes dessutom ofta ut till olika möten och festligheter. Själv ordnade logen förutom vanliga möten både teater och studiecirklar.

Den nuvarande inredningen i stora salen är från början av 1950-talet. Målningarna från slutet av 1940-talet symboliserar logens målsättningar och ideal: nykterhet, fred, broderskap och upplysning, liksom arbetet med människor i alla åldrar.

Logen sysslade också med hembygdsforskning och var initiativtagare till att hembygdsföreningen grundades år 1928.

Foto: Andrea Basilier


År 1990 donerade logen huset till Pargas hembygdsförening. I byggnaden ordnas numera specialutställningar och här finns också museibutik, kansli och kök. Bilden ovan är tagen i samband med en utställning år 2009.


Några ytterligare fakta:

  • när huset fungerade som godtemplarlogens samlingsutrymme fanns en vaktmästare med familj boende i en kammare och kök. Familjens kök användes även för matlagning då Ordenshemmet var uthyrt för de många tillställningar som ordnades i huset. Bilden här intill tillhör Dolly Heino och visar vaktmästarfamiljen på 1940-talet.

  • kakelugnarna i huset kommer från fabriken Fortuna i Käldinge i Nagu

  • fredsduvan på en av målningarna i salen finns också som silversmycke

I bildgalleriet här under kan du se ytterligare några bilder från huset. Mer fakta finns i museets guidebok.