Öppethållningstider 2022

1.6 - 31.8 ti – sö 11 - 16

24 - 26.6 stängt

Inträde 4 € / 0 € barn < 12

Guidning

Övriga tider enligt överenskommelse. 

En extra guideavgift på 50 euro tillkommer för förhandsbokade grupper som besöker museet utanför ordinarie öppethållningstid.

Besöksadress

Storgårdsgatan 13

21600 Pargas

Evenemang

Inga händelser på kommande

Aktuella utställningar

Skärgårdskvinnor och nymodigheter 12 filmer

Filmerna finns under denna youtube länk. Läs mera »
Marcus Lepola
25.08.2022 kl. 14:13

Pargas köping och Pargas landskommun

Sommarens utställning handlar om Pargas under tidsperioden 1948-1967. Utställningen finns i Ordenshemmet på museibacken och kan besökas under hembygdsmuséets vanliga öppethållningstider.Läs mera »
Anne Bergström
20.06.2022 kl. 11:58

Hembygdsmuseet

Museibacken med hembygdsmuseet finns bara ett stenkast från den centrala gågatan i Pargas – nära till allt men ändå avskilt, grönskande och naturskönt.

 


Till Pargas hembygdsmuseum hör ett tiotal byggnader, de flesta inredda i traditionell stil, där man kan bekanta sig med hur pargasborna levde förr i tiden.

Bl.a. finns ett båtsmanstorp från 1700-talet, en landbondestuga från 1800-talet, en skomakarverkstad, en skolsal och en kammarhandel från 1900-talets början. Man kan även besöka interiörer från 1920- och 1940-talen. Sist men inte minst finns också Kirjala Norrgårds ståtliga mangårdsbyggnad som bl.a. fungerat som gästgiveri och där bl.a. Lenin har övernattat.


Stugorna kan besökas tillsammans med guide, dessutom finns Museibackens lekpark och speciellt sommartid ordnas flera olika evenemang och aktiviteter av olika slag. Ofta ordnas också utställningar med varierande tema. Till museets årliga sommartraditioner hör Barnens Museidag den sista fredagen i juni och Öppet hus-dagen den sista söndagen i augusti.

Höst- och vår besöks museet flitigt av skol- och dagisgrupper och även på vintern brukar vi hålla öppet emellanåt och ordna olika aktiviteter.

Före jul brukar vi ha jul i stugorna och bjuda in alla att se hur man förberedde för julhelgen förr i tiden. På julmarknaden på Gamla Malmen den andra lördagen i december kan man också passa på att fynda julklappar bland museets produkter.

Pargas hembygdsförening som omhänderhar museet grundades år 1928. Byggnaderna på museiområdet har alla därefter flyttats till sina nuvarande platser från olika delar av socknen. Det enda hus som står kvar på sin ursprungliga plats är huvudbyggnaden Ordenshemmet, som också inrymmer en museibutik där man kan köpa litteratur och presentprodukter av många slag.

 

Förutom på museibacken har Pargas hembygdsförening också några hus i stadsdelen Gamla Malmen, bl.a. Ella Janssons hus, Branddepån och den s.k. Björkfeltska lillstugan. Dessa stugor visas enligt överenskommelse. Ofta kan man också besöka dem i samband  med olika evenemang som ordnas i stadsdelen.