Osoite

Kaivostie 1, 21600 Parainen

Aukioloajat ja hinnasto 2022

1.7.-14.8. to-su klo 11-16

Huom! 6.8 klo 11-14

Pääsymaksu 4 euroa, opastus sisältyy hintaan. Alle 12 v lapset vierailevat museossa ilmaiseksi.

Ryhmävierailut voidaan varata Anne Bergströmin kautta. 

Museoalueella sijaitseva juhlatilan varaus-asioissa tulee olla yhteydessä Nordkalk Oy:ön.

Varaa vierailusi tästä!

Kirjoita numero 4 kirjaimin:

50 Vuotta kotimaista sementtiä 1964

Juhlaesite 1914-1964

Paraisten teollisuusmuseo

Kaivostie 1, 21600 Parainen

Paraisten teollisuusmuseo sijaitsee Nordkalkin kalkkikivilouhoksen vieressä, Skräbbölentien ja Kaivostien risteyksen vieressä. Museo avattiin vuonna 1982. Kalkkilöydyksillä on ollut suuri merkitys Paraisille aina 1300-luvulta saakka. Museon kokoelmat kertovat monipuolisesti Paraisten Kalkkivuoriosakeyhtiön toiminnasta paikkakunnalla. Kuvien ja tekstien kautta saa käsityksen kalkki- ja sementtiteollisuustoiminnasta Paraisilla sekä siihen liittyvästä sosiaalisesta vastuusta ja vapaa-ajan toiminnasta, joka on kuulunut yhtiölle.

 

 

Yhtiö harjoitti myös laajasti kauppamerenkulkua ja tähän liittyvää esineistöä on myös esillä. Yksi huoneista on sisustettu johtaja Emil Sarlinin konttoriksi. Pohjoismaiden suurinta avolouhosta voi katsoa näköalapaikalta.

Vuonna 2005 avatussa geologianäyttelyssä "2000 vuosimiljoonaa" kävijät voivat osallistua aikamatkalle aikaan, jolloin Paraisille niin tärkeä kalkkikivi syntyi. Parainen on geologisen kehityksensä aikana sijainnut leveysasteilla, joiden ilmasto-olosuhteet ovat aivan toisenlaiset kuin nykyään. Vulkaaniset kivilajit ja kalkkikivi kertovat ajasta, jolloin nykyinen Etelä-Suomi sijaitsi lähellä päiväntasaajaa, sekä trooppisista meristä ja aktiivisista tulivuorista. Tekstien ja kuvien avulla kerrotaan milloin, missä ja miten kalkkikivi on muodostunut.


Näyttelyssä kerrotaan myös Paraisten kaivoksessa nykyisin louhittavista kivilajeista, fossiileista ja erityisesti kauniista mineraalista, pargasiitista, joka on saanut nimensä paikkakunnan mukaan. Yhdessä huoneista voi tutustua päägeologi Adolf Metzgerin työssään käyttämiin laitteisiin ja menetelmiin.


Museopuodissa on myytävänä kalkkikiveen ja paikkakuntaamme liittyvää esineistöä.