Ohjelma

Museon tavoitteena on tarjota joka vuosi erityisohjelmaa paikallisille koululaisille.

Viime vuosina olemme esimerkiksi perehtyneet 5-6 luokkalaisten kanssa vanhanajan mittoihin ja painoihin. Eri ikäiset lapset aina esikoululaisista 3-4 luokkalaisiin ovat myös saaneet tutustua vanhaan kouluumme. Säiden salliessa olemme myös järjestäneet esimerkiksi talvisia hiihtopäiviä. Olemme myös järjestäneet keksintöpolun jossa ryhmät tutustuivat vanhoihin laitteisiin aina levynsoittimista ja lampuista puhelimiin ja pölynimureihin. Joulun aikoihin voimme myös leipoa pipareita, askarrella kiiltäviä tähtiä tai koristella joulukuusta ja paketteja vanhaan tyyliin.

Hiukan isommilla koululaisilla on myös tapana tulla piirtämään kuvia museorakennuksista ja esineistä, tutustumaan näyttelyihimme tai käymään tavallisilla museokierroksilla.

Kesäisin olemme järjestäneet aikamatkoja, aarteenetsintää sekä erilaista teema-ohjelmaa Lastenpäivänä ja Avointen ovien päivänä (Varsinaissuomen museopäivänä).
Aikamatkat ovat ohjattua toimintaa lapsille museohenkilökunnan seurassa, teemapäivät taas ovat koko perheen tapahtumia. Toteutamme mielellämme uusia teemaideoita esimerkiksi käsityöläisten tai muiden kiinnostuneiden kanssa!

Uusi Museomäen leikkipuisto on myös avoin kaikille, sekä perheille että ryhmille. Lisäksi meillä vierailevat lapset saavat halutessa oman museokuvan väritettäväksi.
Voimme myös toteuttaa teemaohjelmiamme tilauksesta esimerkiksi lasten syntymäpäivinä sekä yhdistyksille tai muille ryhmille, jotka haluavat tulla museoteemakäynnille.
Meillä on monenlaista rekvisiittaa vaatteista vanhanajan ruokailuvälineisiin sekä lapsille että aikuisille. Otamme myös vastaan lapsia Skyttalan leikkituvassa.


Vaikka olemme viime vuosina panostaneet lapsiryhmiin, yritämme myös kehittää museota muiden kävijöiden näkökulmasta. Uusi perinne on esimerkiksi kirjatorit teemapäiviemme yhteydessä.

Kotiseutuyhdistyksen tavoitteena on myös julkaista säännöllisesti uutta paikallishistoriallista kirjallisuutta.
Lisäksi yritämme kehittää lapsiohjelmiamme niin, että niihin hankittua rekvisiittaa voisi hyödyntää myös laajemmin esimerkiksi työpaikoille suunnatuissa ”teambuilding”-ohjelmissa. Avointen ovien päivänä Skyttalassa keskitymme yleensä vahoihin koneisiin ja siellä on esitelty mm. paikallisesti valmistettuja Ideal-traktoreita ja nk. Hankmo-äestä joka hiljattain täytti 100 vuotta.


Mahdollisuuksien mukaan järjestämme mielellämme erilaisia teemaopastuksia. Meillä on esimerkiksi materiaalia liittyen vuoden 2010 perinneruokanäyttelyyn sekä Kauneimmat esineemme –näyttelyyn vuodelta 2011 jossa esittelimme koristeltuja talonpoikaisesineitä. Aiemmin olemme myös syventyneet esimerkiksi kansan uskomuksiin sekä tietysti Paraisten historiaan jossa kalkinpoltto, talonpoikaispurjehdus, käsityöläisyys ja talonpoikaiselämä muodostavat tärkeitä osia. Erityisesti lapsille olemme esimerkiksi kehittäneet vuoden 1942 kotirintamaan liittyvää aikamatka-ohjelmaa.

Museon kokoelmissa on myös paljon esineitä joita ei tavallisesti esitellä kävijöille, mutta joita voidaan sovittaessa tuoda esille. Sellainen usein kysytty esine on esimerkiksi Qvidi-Minan villapaita.Ryhmille voimme tilauksesta järjestää kahvia ja pullaa. Ordenshemmet-talon isoa salia voi myös vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin kuten juhliin tai kokouksiin.Ota yhteyttä hyvissä ajoin ennen suunniteltua käyntiä, jotta voimme yhdessä kehitellä sopiva ohjemapaketti!