Lenin Paraisilla

Kirjalantalossa on erityinen muistohuone joka on sisustettu muistoksi tunnetun poliittisen johtajan V.I. Leninin (1870 – 1924) käynnistä Paraisilla jouluna 1907. Silloin hän yöpyi pari yötä talossa. Lenin oli ollut osallisena epäonnistuneessa vallankumousyrityksessä Venäjällä, ja Suomessa vietetyn ajanjakson jälkeen hän jatkoi pakomatkaansa länteen Turunmaan kautta.

Matkalla Turusta Paraisille Lenin esiintyi saksalaisena geologina, tohtori Müllerinä, joka oli tulossa tutkimaan kalkkilöydöstä. Matkaa tehtiin kylmänä joulukuisena iltana, jolloin pakkasta oli yli 20 astetta ja Kirjalansalmen kohdalla lautta ei kulkenut. Kirjalan Norrgårdiin päästiin sen vuoksi vain kulkemalla jalan heikolla vastajäätyneellä jäällä.


Lenin viipyi kaksi yötä Norrgårdissa odottaen lumeentuloa, jotta matkaa voisi jatkaa reellä. Matka jatkui sitten Paraisten Malmin (keskustan) kautta, jonne oli matkaa noin 12 kilometriä. Sieltä jatkettiin Lillmälöön, jonne oli matkaa vielä noin 15 km. Kelirikon vuoksi Lenin vietti vielä muutaman päivän siellä ennen kun pääsi hiihtäen Seilin saareen ja sieltä höyrylaiva Bore I avulla Tukholmaan.

 

Tukholmaan hän saapui 28 joulukuuta. Sieltä hän jatkoi matkansa Kööpenhaminan kautta  Kapriin.

 

Neuvostoliittoaikana, aina 1980-luvun loppupuolelle saakka, Kirjalantalo oli yleinen kohde erityisesti Venäjältä tuleville turistiryhmille. Kun myös muita Paraisilla vierailevia venäläisiä tuotiin itsestään selvästi katsomaan Leninhuonetta, tämä toi kotiseutumuseolle paljon kävijöitä. Huonessta löytyy vielä nykyään iso Leninin jäänylitystä esittävä taulu, joka on lahja Neuvostoliitolta.

 

Museo on myös saanut lahjaksi runsaasti pienempää esineistöä rintamerkeistä leninpysteihin.


Tänään huoneeseen suhtaudutaan yleisesti kovin eri lailla kuin esimerkiksi 30 vuotta sitten. Sellaisenaan säilytettynä huone kertoo kuitenkin paljon museon ja myös Paraisten historiasta.

Helsingin sanomista löytyy englanninkielinen artikkeli vuodesta 2004, jossa kerrotaan Leninin seikkailuista Suomessa ja Paraisilla.

 

(Lähteet:  Lenins flykt i Åbolands skärgård i december 1907, Pehr Kronberg 1987 (myös kirjassa "Houpblaanda" om Pargas,toim. Rainer Fagerlund,  Pargas Hembygdsförening 1980.), Museoopas-kirja, sekä suulliset lähteet.)